Du var vinden, av Olav H. Hauge

De vakreste kjærlighetsdiktene blir skrevet av dem som ikke har opplevd den. Det er de som best kan sette ord på det uforståelige, det mystiske og på lengselen og savnet. Dette er en sannhet med modifikasjoner, men de inderlige ordene i Tor Jonssons Noko er borte er et godt argument. Jeg finner også noe av det samme i musikken til Beethoven og Schubert, som ikke opplevde den, i motsetning til Bach og Mozart, som gjorde det. Shakespeares sonetter er nydelige, men han giftet seg ung, og mange av disse sonettene er avklarede. Det er noe eget med kjærlighetsdiktene og musikken til dem som måtte leve lenge som ungkar.

I dag poster jeg et kjærlighetsdikt av Olav H. Hauge. Det er ikke noe direkte kjærlighetsdikt. Det er som mange av Hauges dikt svært åpent, og som de fleste i samlingen Dropar i austavind, korte og konkrete. Det er båt og vind, og så skal man seile et sted, et leid. Jeg tolker vinden her til å være kvinnen han drømmer om. Og med en slik kvinne som vind, kan ferden gå hvor som helst! Det blir med det et meget vakkert og lengselsfullt dikt.

Du var vinden

Eg er ein båt
utan vind.
Du var vinden.
Var det den leidi eg skulde?
Kven spør etter leidi
når ein har slik vind!

Fra Dropar i austavind, 1966

Kommentar til diktet

Jeg tar denne gangen litt omvendt biografinotatene etterpå. Olav H. Hauge levde størsteparten av sitt liv alene på gården Ulvik i Hardanger. Først på 1970-tallet, da Hauge var godt over 60 år, innledet han et seriøst forhold med Bodil Cappelen. Dette forholdet kom i stand etter at hun hadde skrevet et dikt til ham, og rost diktene hans. Senere kom hun på besøk til ham, ble samboer med ham, og de giftet seg i 1978. Olav H. Hauge er født i 1908, og var altså da 70 år. Diktet Du var vinden er skrevet før han traff Bodil Cappelen, og før han visste hun eksisterte. Jeg kan ikke skjønne annet enn at hun må ha vært meget begeistret, over å lese seg selv inn i et så flott dikt som dette.

 

 

En tanke om “Du var vinden, av Olav H. Hauge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s